• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cetinmedikalizmir
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905071256221
  • https://twitter.com/cetin_medikal
  • https://www.instagram.com/cetinmedikalizmir/
  • https://www.youtube.com/channel/UCjUvriFNLUIjul7PCl1sUpA?view_as=subscriber
Hasta Yatağı Teslimatları

Hasta yatağı ödeme

Aylık Kiralık Hasta Yatağı

Karyola Kiralama İzmir

Hasta Karyolası Kiralama

Havalı Yatak Nedir?

Havalı Hasta Yatak Nedir? 

 

    Bası Yarası (Dekübitüs Ülseri) Nedir? Yatak Yaralarını Önleyen Havalı Yatak Sistemi Nedir? Havalı Yatakların Özellikleri Nelerdir? Havalı Yatak Nasıl Çalıştırılır? Havalı Yatak Sistemi Nasıldır? Pozisyon Veren Havalı Yatak Bası Yaralarına İyi Gelir mi? Havalı yataklar nasıl çalışır, hangi düzende hava basar, hastamıza ne faydası var gibi tüm detaylara aşağıda değinilecektir. Havalı hasta yatakları hakkında tüm merak edikenleri bu yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağız.

 
 
 

Bası Yarası (Dekübitüs Ülseri) Nedir?

   "Dekübit yarası" adını Latince "decumbere" yani yatmak anlamına gelen kelimeden alır. O halde dekübit yarası yatmaktan kaynaklanan yaralardır. Peki, dinlenmek ve iyileşmek amacıyla yatmak hasta için kötü bir şey olmadığına göre hastaların vücutlarında görülen bu yaralar neyin nesidi, hasta yatmadan nasıl iyileşebilir? Tabii ki hastalarımız yatmalı ve dinlenmelidir. Buradaki temel sorumuz "ama nasıl?" omalıdır.

    Hasta, dinlenme boyunca hareket etmezse vücutta kan dolaşımı zayıflar.  Kan dolaşımı vücudun kendisini iyileştirmesi için önemlidir. Bu nedenle sürekli yatan hastanın vücudunu hareket ettirmek hasta bakıcı sorumluluğundadır. Hastanın yattığı yerin kalitesi, odadaki temel tıbbi malzemelerin yeterliliği,  hastanın günlük bakımı yaraların oluşumunda önemli faktörlerdir. Kremler, pansuman malzemeleri, hasta karyolaları ve havalı yataklar gibi medikal malzemeler kullanılarak yara bakımı rahatlıkla yapılabilir.

    Uzun veya bazen de kısa süreli hasta yatağında yatması sonucu vücutlarında basınçtan dolayı meydana gelen bası yaraları önlenebilir ve iyileştirilebilirdir. Bu nedenle hasta bakıcı tarafından gözden kaçırılmamalıdır. Hasta bakıcı hasta karyolasında yatan hastanın vücudunu düzenli olarak gün gün takip etmeli ve temizlenmesi, pansuman yapılması gereken yüzeylerle yakından ilgilenmedilir.

    Yatak yarasında ana etken basınçtır ve hastanın vücudundaki dokular basınca bağlı olarak zarar görür. Bu basıncı nasıl azaltabiliriz ve basıncın etkisinde meydana gelen doku bozulmalarını nasıl tedavi edebiliriz? Havalı yataklar, hastanın vücudundaki basıncı azaltan en önemli medikal yataklardır. Kendisine ait motoru ve şişme yatağı bulunur. Yatak düzenli aralıklarla şişer ve iner, bu sayede de hastanın vücudundaki basınç azalır. Hastalarda görülen yatak yaraları kronik gibi görünse de yaraların başlangıcı hastalıkların akut dönemlerine denk gelmektedir. Hastaların vücutlarında görülen yaralar bazen hastanede, bazen hastanelerin yoğun bakım bölümlerinde yatarken dahi oluşabilir. Hastanelerde de yatak yaralarını önlemek için genellikle baklava tipi havalı yatak kullanılır. Tabii bazı hastanelerde boru tipi havalı yatak veya 30 derece pozisyon veren havalı yataklara da rastlanabilir.

       Yatak Yaralarını Önleyen Havalı Yatak Sistemi Nedir?

    Havalı yatak sistemi, yatak yarası oluşabilecek hastalar için üretilmiştir. Cihaz deri yaralarının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır; hasta karyolası üzerine kolaylıkla serilip kullanıma uygun hale getirilebilir.

      Havalı Yatak Ne İşe Yarar?

    Havalı yataklar evde veya hastanede hareketsiz yatmak zorunda kalan hastaların vücutlarında yaraların çıkmasını engellemek amacıyla kullanılır. Dekübit yaraları önlemek, hasta ile yatak arasındaki basıncı azaltmak ve hastanın kan dolaşımını hızlandırarak doku zedelenmelerini iyileştirmek havalı yatak kullanımının temel nedenleridir.

    Hasta vücudunda bir çok nedenden kaynaklanan yaralar görülebilir. Bu yaraları iyileştirmek hasta bakıcı ve yakınına aittir ve hasta vücudu günden güne gözlemlenmelidir. Bilinmeyen farklı yaralar görülürse mutlaka doktora danışılmalı, vücudun en az zararla yaralardan kurtulması sağlanmalıdır. Havalı yataklar, yaralar oluşmadan önlem almak için hastalığın başında kullanılması gerekmektedir.

     Havalı Yatak Sistemi Kan Dolaşımını Nasıl Hızlandırır?

    Yatak A ve B kümelerine sahip olup bu kümelere motor (hava kompresörü) ile hava üflenir. Üflenen hava sırasıyla kümelere gönderilmektedir. Akordiyon gibi yükselip alçalan hasta havalı yatağı sürekliliğe sahiptir, motor çalıştığı sürece yatak şişip şişip iner. Bu da hastanın vücudunun yatak ile arasındaki basıncın değişmesini sağlar. Hasta hareket ediyormuş gibi karyola üzerinde tedavisini görmeye devam eder. Böylece kan dolaşımı kesintisiz bir şekilde olur. Havalı yatağa motor üzerinden gelen hava giriş hortumları ile gerçekleşir.

     Havalı Yatak Paketi Hangi Ürünleri Kapsar?                                                            

  •   Yatak Şiltesi
  •   Kontrol Paneli
  •   Hava Hortumları
  •   Kullanma Kılavuzu
  •   Tamir Kiti

    Havalı yatağı çalışması için ayrıca bir ürün satın almanıza gerek yoktur, ihtiyacınız olan tüm malzemeler kutu içerisindedir. 

            Havalı Yatak Nasıl Çalıştırılır?

  • Pompayı yatay bir yüzeye koyun veya pompanın arkasındaki kancalar vasıtasıyla yatağın kenarına asınız.
  • Havalı yatağı, yatağın üzerine seriniz. Yatağın uç tarafındaki uzantıları yatağın altına kıvırarak, havalı yatağı sabitleyiniz. Havalı yatak üzerindeki hava tüpleri yatağın ayak ucunda olmalıdır.
  • Havalı yatak ve pompa üzerindeki hava çıkışına hava besleme tüplerini bağlayınız. Tüplerin yatak kenarından serbestçe düşmesi için boşluk bırakınız.
  • Uygun bir elektrik güç kaynağına pompanın elektrik fişini takınız ve pompa üzerindeki açma/kapama düğmesini açık konumuna getiriniz. Anahtar göstergesinin ışığı yanacak ve cihaz çalışmaya başlayacaktır.
  • Havalı yatağın tamamen şişmesi için 20 dakika bekleyiniz.
  • Havalı yatağın üzerini ciltle doğrudan teması önlemek ve hastanın rahatlığı için bir örtü ile örtün ve gevşekçe kenarlarından katlayınız.
  • Maksimum hasta konforu vermek için basınç ayarlama düğmesini kullanınız.

      Cihaz Bakımı

    Güç kablosu ve fişte hasar ya da aşırı yıpranma olup olmadığını kontrol ediniz. Havalı yatağın ve hortumların birbirine doğru yerleştirilmiş olduğundan emin olunuz. Hava hortumundan gelen hava akışını kontrol ediniz. Hava akışı her yarı döngü süresinde her iki hava çıkış deliği arasında değişmelidir. Hava hortumlarında tıkanıklık olmadığını kontrol ediniz. Hava hortumunda katlanma ya da yırtılma olmamasına dikkat ediniz.

      Cihaz Temizliği

    Pompa ünitesini nemli bir bez ve aşındırıcı olmayan bir deterjanla silerek temizleyiniz ve tozdan koruyunuz. Başka bir deterjan kullanmanız gerekiyorsa pompa ünitesinin plastik gövdesinin yüzeyinde kimyasal etkilere neden olmayacak bir ürün seçiniz. Pompa ünitesini kesinlikle suya sokmayınız ya da ıslatmayınız.  

    Hastalıklar ve Havalı Yatak

    Hastalıkların tedavisi insanlık tarihinde her zaman bilim adamlarının ve tüm insanların birinci önceliği olmuştur. Konusu, alanı tıp olmasa bile insanlardan birisi veya yakını bir hastalığa yakalandığında tüm aile bireyleri bundan etkilenir ve sosyal yaşantı bir anda değişir.

    Eski toplumlarda tıp teknolojileri dediğimiz alan günümüzdeki kadar gelişmemişti. Tarih boyunca sağlık alanına yatırımlar yapılmış, yapıldıkça da sağlıkta teknoloji gelişmiştir. Modern imkanlarla yapılan tıbbi müdahaleler, özellikle son bir kaç yüzyılda edinilen tecrübelerin pratiğe dökülmesi ve teknolojinin yardımı ile bugün sağlık alanında çok daha iyi bir noktadayız. Yatalak hastalarda yatak yarası oluşmaması için havalı yatak teknolojisi dahi ortaya çıkmıştır. 2000'li yıllarda tek model olan havalı yataklar giderek daha fonksiyonlu, hata payı en aza indirilmiş modeller olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

     1.Baklava Desenli Hasta Yatakları

    Havalı yatak türlerinden olan baklava tipi yatak adından da anlaşılacağı üzere baklava kesimine benzer bir yüzeye sahiptir. Bu yüzey bir motorla kolaylıkla şişirilerek kullanıma hazır hale getirilmektedir. Yatalak hastalarda hastanın kendi vücut ağırlığının oluşturduğu basınç, hastanın sırtında ve diğer organlarında yaralar oluşmasına neden olmaktadır. Şişirilebilen yüzeyinin avantajı ise, hastanın vücut ağırlığına göre yatak yüzeyinin ayarlanabilir bir yapıda oluşudur. Bu sayede hastanın yatış pozisyonu, onun rahatsızlığını mümkün olan en konforlu şekilde geçirmesine yardımcı olacaktır. Hasta yatağı, otomatik veya manuel özelliklerde hareket edebilen veya hareket ettirilebilen bir özelliğe sahip olduğundan hastanın bakımında ve tedavisinde gereken kolaylığı sağlamaktadırlar.

    2. Boru Tipi Havalı Yataklar

   Boru şeklinde birbirine paralel olan hava kanallarından oluşan bir havalı yatak çeşididir. Kendi arasında A+B ve A+B+C kendi arasında türler bulunmaktadır. Modellerin arasında A+B+C en gelişmiş boru yatak modelidir. 4. tip yaralara kadar etkili olabilmektedir. Ventilasyon özellikli boru tipi havalı yataklar da bulunmakta olup hastanın yattığı bölgeye sürekli hava üfleyerek terlemeyi önleyip, yatağa temas eden bölgelerde yara oluşumunu engeller. Yara oluşmasının engellenmesinde en etkili olan yatak tipidir. 

 boru tipi havali yatak

 

   3. Pozisyon Veren Havalı Yataklar

   Hastanın sağa-sola dönmesi sonucu hastanın yatış pozisyonuyla beraber şekil alan bir havalı yatak çeşididir. Havalı yataklar arasında en kaliteli modelimiz olan pozisyon veren havalı yatak, sırt yaralarını geçirmede ve terlemeyi azaltmada en etkili üründür. Felçli hastanız var ise hasta yatağı ile beraber bu ürünü de kullanmanızı öneririz. Felçli bir hasta sürekli yatacağı için vücudunda yara oluşumu olacaktır. Diğer havalı yatak modellerimiz bu yaraları azaltmada pozisyon veren modelimiz kadar etkili değildir. Vücut yaraları çok yüksek seviyelerde olan hastalar için bu havalı yatak çeşidini kullanmasını öneriyoruz.

   Pozisyon Veren Havalı Yatağı Kimler Kullanır?

   Pozisyon veren havalı yatak modelimiz yukarıda da bahsettiğimiz gibi hastanın pozisyonuna göre şekil alır. Hava kanalları sekiz ya da on dakikada bir hava üflemektedir. Havalı yatak kullandığınız süre boyunca yatağınız prize bağlı olmalıdır. Yüz kilo ve üzerindeki hastalarımız bile oldukça rahat bir şekilde bu ürünü kullanabilmektedir. Pozisyon veren havalı yatak modelimiz tuvalet ihtiyacını gideremeyen hastalarımız içinde kullanılması gereken üründür. Yatak üzerinde bir çarşaf vardır, bu çarşaf sıvı geçirmez olup yıkanabilir özelliğe sahiptir. Hastanın vücudu bu sayede kuru kalır ve ıslaklık olmaz. Bu havalı yatak modelimizde elektrikli motor sayesinde yatağın vereceği basınç ayarlanabilmektedir.

pozisyon veren yatak

     Pozisyon Veren Havalı Yatak Bası Yaralarına İyi Gelir mi?

  Pozisyon veren modelimizin yaraları azaltmasının sebebi ventilasyonlu olmasıdır. Ventilasyon sayesinde hastanın yattığı yere sürekli hava üflenir ve hastanın terlemesine çözüm bulunur. Bazı boru tipi modellerimizde de ventilasyon özelliği bulunmaktadır. Pozisyon veren modelimizin kullanım süresi bir yıldır. A+B+C sistemli üç modülden oluşan bu modelimiz kalite ve sağlamlık açısından diğer modellerden çok ayrı bir yerdedir.

    Bu Havalı Yataklar Nasıl Kullanılır?

  Bilmemiz gereken konu hastanın sağlığına uygun yatak tercihi yapmak ve bunun için hastanın bulunduğu alan ve şartlara göre havalı yatak çeşidi alınmalıdır. Bu tarz medikal ürünlerin kullanımı sanıldığının aksine kolay ve pratiktir. Ayrıca anti-bakteriyel olmasından dolayı herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmayı önlemektedir.

   Havalı yatak kullanımı konusunda sizleri şu şekilde aydınlatabiliriz: Havalı yatak adından da belli olduğu gibi bir hava akımının sayesinde şişer bir yatak halini alır. Bunun için bir pompa yardımıyla çalışmaktadır. Bu yatakların pompaları herhangi bir teknik veya periyodik bakım yapılmasına gerek olmaksızın kutusunda sakladığınız sürece sorun olmayacaktır. Uzun süre rahatlıkla kullanabilmenize olanak sağlamaktadır. Kendi sabit şişirme pompası ile tek kişi rahatça havalı yatağı şişirip kullanıma hazır hale getirebilir ve tekrar taşınabilmesi için havası indirilebilir. Havalı yatağın bir şiltesi vardır. Öncelikle bu şilteyi kullanmalısınız, şiltenin silinebilir, anti-bakteriyel özellikte olduğunu da vurgulamak gerekmektedir.

   Bu yatakların hasta ağırlığına göre ayarlanabilir özellikleri vardır. Yatak kademelere göre hastanın ağırlığıyla orantılı şekilde şişirilebilir.

   Havalı yatak cihazı düzenli olarak çalıştırıldığında yatağın belli kısımlarının havasını alarak hastanın vücudunun belli bölgelerinin masaj yapma özelliğinden de faydalandırabiliriz. Havalı hasta yatakları su geçirmez özelliğe sahiptir. Fakat kimyasal maddelerden uzak tutulmasına dikkat etmek gerekmektedir.

  Güvenlik açısından hiçbir sorun ve tehlike arz etmemektedir. Ayrıca elektrik manyetik alanlardan etkilenmez.

    Havalı yataklar elbette tedavi sırasında hasta için konforlu ve rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Bu yataklar düşük enerji sarfiyatı ile çalışır. Bu yüzden faturalarınıza olumsuz bir meblağ gelmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

  Garanti süreleri  2 yıldır ve ülke çapında bir çok medikal firma ve imalatçılardan kolayca ve uygun bütçenize göre havalı yatak tedarik edebilirsiniz.

  Yatalak hastaların dışında kendi günlük işlerini yapabilen hastalar bu yatakları tek başına şişirebilir, katlayabilir ve uygun şartlarda basitçe kullanabilirler. Üstelik bu yatakların kullanım ömrü de yaklaşık 10 yıl kadardır. Hem hastaların hem de hasta yakınlarının tedavilerini ve yaşam kalitelerini üst seviyeye çıkarmak ve destek olmak amacıyla üretilen, kolayca bulunabilen bir medikal üründür.

  Havalı yatak sayesinde vücuda uygulanan basınç azalmakta olup bu durumda basınç azalan bölgelerde yara oluşum riskini en aza indirmektedir. 

    Havalı Yatalakların Özellikleri Nelerdir?

   Havalı yataklar motorlu yatak sistemleridir. Bundan dolayı havalı yatak ve yatak motoru olarak iki parçadan oluşmaktadırlar. Motoru sayesinde hastanın kilosuna göre ve eğer hastanın vücudunda yatak yarası oluştu ise 1. ve 2. seviyedeki yatak yaralarına göre basınç ayarlanabilmektedir. 

   Yatak çalıştığı sürece belirlenen bölgede etkili olmaktadır ve basıncın sabit kalmasını engelleyerek sürekli değişmesini sağlarlar. Yatak yaraları çoğunlukla vücutta topuk, dirsek, kuyruk sokumu, kulak ve kalçalarda kızarıklık şeklinde görülmekte ve zamanla önlem alınmadığı takdirde büyümektedir.


  Havalı yatak nedir, havalı yataklar, havalı yatak eve teslim, havalı hasta yataği izmir, havalı hasta yatağı çiği, havalı hasta yatağı medikal, havalı hasta yatağı karşıyaka izmir, havalı hasta yatağı bostanlı, pozisyon veren 30 derece hasta yatağı, havalı hasta yatağı atakent, havalı hasta yatağı menemen, havalı hasta yatakları çiğli, çiğli havalı hasta yatağı, medikal hastane önü, çiğli medikalciler, medikal çiğli, en iyi medikalci, en yakın medikal nerede, pozisyon veren yatak, baklava yatak, boru yatak, pozisyonlu havalı yatak izmir, boru yataklar izmir.

 

Karyola Kiralama

motorlu hasta karyolası izmir

Kiralık Tekerlekli Sandalye

Aylık,Haftalık,Günlük Kiralık Tekerlekli sandalye

Hasta Bezleri